Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2018 09:10 - Мит ли е безкрайността? (3)
Автор: missana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4051 Коментари: 5 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Текстът по-долу е продължение на есето: http://missana.blog.bg/lichni-dnevnici/2018/09/19/mit-li-e-bezkrainostta.1628016 ; http://missana.blog.bg/lichni-dnevnici/2018/09/20/mit-li-e-bezkrainostta-2.1628143


         Навярно вече осъзнахте, че само Бог понастоящем знае дали аритметиката е непротиворечива. При това, ако Той съществува разбира се. А знаменитото доказателство на Генцен за непротиворечивостта на аритметиката е едно чисто условно доказателство. То се основава на хипотетичната непротиворечивост на една теория /тази на Цермело и Френкел/, която съдържа аритметиката в себе си. В състава на аксиомите й влиза и странната аксиома за избора. Предполагам всеки един от вас се е лутал в дебрите на огромен мол в търсене на необходима му стока. Колкото по-обширен е молът, сякаш толкова по-сигурно е, че в него би следвало да фигурира въпросната стока. От друга страна шансовете ви да я откриете очевидно намаляват с нарастване броя на залите на мола /при отсъствието на информационна служба/. Ще има ли винаги предприетото търсене резултат? Заради тази неясна ситуация, особено в случая на мол с безбройно много зали и то толкова много, че не може да ги изброите по правилото: 1-ва зала, 2-ра зала, 3-та зала etc. до безкрайност, аксиомата на избора постулира, че:

 

винаги може да направите избор на по една стока от всяка зала на този мегамол.

 

Сякаш чувам вече вербалната реакция на някои от вас:

 

Какво лошо има в това да въведем подобна аксиома, щом с нейна помощ бихме могли да си подсигурим непротиворечивост на аритметиката?

 

Ами лошото е, че тази аксиома поднася страховити и парадоксални следствия, бих ви отговорил. Едно такова следствие от аксиомата, напомнящо виртуозността на най-великите илюзионисти, е че:

 

Съществува разделяне на една абсолютно кръгла ябълка на 5 части, от които могат да бъдат сглобени две нови ябълки идентични на изходната!!!

 

Тази теорема на полските математици Стефан Банах и Алфред Тарски звучи шокиращо. И наистина тя, поне на пръв поглед, не е съвместима с класическия Закон за съхранение на енергията, открит от Юлиус Робърт фон Майер. Свидетели сме на сътворение на материя от нищото и разбира се ортодоксалното ни въображение е в смут. Но това е така единствено по причина, че частите на разделянето са визуално мислими за нас само като нещо измеримо в пространството, т.е. имащо обем. Ако си ги представим като 5 одушевени облака от точки, сякаш взети от една от най-знаменитите творби на фантаста Станислав Лем - "Непобедимият", то ние фактически дезинтегрираме ябълката на тези взаимопроникващи се облаци /библейски прах/ и после я реинтегрираме от тях в цели две нови и еднакви с нея ябълки. Производството на ябълки по указаната рецепта може да продължи неограничено и вие да забогатеете. Нима не съзряхте вече и обяснението за това как Иисус е нахранил само с няколко хляба множеството от гладни хора.

 

/следва/

 






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lexparsy - Здравей Младен,
23.09.2018 21:58
   Пак благодарим за тези разсъждения, защото даже и поне още един като мене да размислят, е достатъчно…
   Но нека и да си припомним че един постинг, за каквото и да е, е за Споделяне на личните ни и различни мисли и вдъхновения… И ако някой няма отношение или довод да оценява или коментира неадекватно, просто се нарича… кажи го де… ама без да обиждаш милите хора :-)))) Голямо предизвикателство е брат !!!

Вдъхновена неделна вечер и още по-така… седмица.
цитирай
2. missana - Благодаря ти, Лекс!
23.09.2018 22:27
lexparsy написа:
 Здравей Младен,   Пак благодарим за тези разсъждения, защото даже и поне още един като мене да размислят, е достатъчно…
   Но нека и да си припомним че един постинг, за каквото и да е, е за Споделяне на личните ни и различни мисли и вдъхновения… И ако някой няма отношение или довод да оценява или коментира неадекватно, просто се нарича… кажи го де… ама без да обиждаш милите хора :-)))) Голямо предизвикателство е брат !!!

Вдъхновена неделна вечер и още по-така… седмица.


За мен е чест, че прочете и коментира този текст за безкрайността. Реших да споделя някои свои виждания по темата, но се налага предварително да изложа докъде са достигнали нещата в общата теория.

Да имаш много хубава седмица!

П.П. И няма аз перото си да дам на разни баби там!
цитирай
3. stih - Поздравления!
23.09.2018 23:23
Аз само чета и се възхищавам на знанията ти, Мисана.
И оцених по достойнство...
цитирай
4. missana - Благодаря ти, Елица! Трогнат съм от коментара ти.
24.09.2018 00:10
stih написа:
Поздравления! Аз само чета и се възхищавам на знанията ти, Мисана.
И оцених по достойнство...


Искам да подчертая, че се стремя единствено към излагането на един минимален обем от знания по темата за безкрайността, необходим ми, за да развия върху него собствените си концепции /до изложението на които още не съм стигнал/.
цитирай
5. emelika - Лекс не е сам
25.09.2018 18:46
И мен често размисляш. Понякога за по-дълго. Чак тръгвам да се ровя - в контейнера. И не само.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: missana
Категория: Поезия
Прочетен: 5037202
Постинги: 2885
Коментари: 18674
Гласове: 3348
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031